loading
close
Loading.. new window reload
Header

Puur Mokum

Jubileum

Hoera. Ons koor bestond in 2017 vijftien jaar. Een gesprek met koorlid Gerard Vittali (67), een van de oprichters van  Puur Mokum.

‘Puur Mokum is in 2002 tijdens een buurtbijeenkomst opgericht door een groepje Jordaanbewoners, onder wie ikzelf. Een van ons, ex-scheepskapitein Jan Marselis, vond het jammer dat er zo weinig Amsterdamse muziek meer werd gedraaid in de horeca. ‘‘Als we niet oppassen, verdwijnt die muziek,’’ zei hij. Jan Marselis verzon de naam voor ons koor. Maar we hebben Puur Mokum ook voor de gezelligheid opgericht. En omdat het leuk is om samen te zingen. Ook wijlen marktkoopman Co Cactus, een bekende Amsterdamse volkszanger die officieel Co Nijssen heette, was bij de oprichting aanwezig en bleef koorlid van Puur Mokum totdat hij naar Osdorp verhuisde.’

‘In het eerste jaar repeteerden we een avond per week in het Claverhuis op de Elandsgracht. Maar daar liepen buurtbewoners in en uit en de deur ging al om 22 uur op slot. We zijn daarom verhuisd naar de Sooj in de Tichelstraat. Hier repeteren we nog steeds op donderdagavond. En hier hebben we tijd voor een gezellige nazit met een hapje en een drankje, nog altijd verzorgd door dezelfde twee trouwe vrijwilligers: Jos en Klaas.’

‘Ons eerste optreden was tijdens een bijeenkomst van Stadsherstel. Daarna kregen we via mond-tot-mondreclame nieuwe uitnodigingen. Op de meest uiteenlopende plekken hebben we gezongen: op festivals en braderieën, in verpleeghuizen en kerken, op een homomanifestatie in Paradiso, tijdens een jubileumfeest van het Leger des Heils et cetera. ‘

‘Er kwamen in de loop der jaren ook koorleden bij die niet geboren en getogen zijn in Amsterdam en geen Amsterdamse tongval hebben.

We hebben inmiddels bijna tachtig liedjes op ons repertoire. In het verleden hebben we weleens felle discussies gevoerd of we ook liedjes van Amsterdamse zangers als André Hazes zouden moeten zingen, liefdesliedjes bijvoorbeeld die niet over Amsterdam gaan. Maar uiteindelijk is hier niet voor gekozen. Dus ‘Zij gelooft in mij’ staat niet op ons repertoire.

In het begin hebben we alleen maar informele koorleiders gehad, onder wie ikzelf. Daarna kwam er een officiële vrouwelijke koorleider en toen zij ons verliet heeft onze accordeonist Klaas Strijder jarenlang aan het roer gestaan. Hij heeft talloze liederen muzikaal bewerkt voor ons koor. Vorig jaar heeft hij het stokje overgedragen aan Boelo de Smit, onze eerste koorleider met een conservatoriumachtergrond. Inmiddels is Boelo begonnen aan een nieuwe uitdaging. Per 1 januari 2019 leidt Richard Vrolijk ons koor. Samen met Peter van Zeijderveld begeleidt hij ons ook op accordeon.

‘Ik heb als kind nooit ambities gehad om zanger te worden, maar ik ben inmiddels al jarenlang een van de solisten van Puur Mokum. En ja hoor, elke keer weer heb ik plankenkoorts voor een optreden…’, aldus Gerard.

Puur Mokum zingt het Amsterdamse lied

Op het repertoire staan de bekende en veel bezongen gouwe ouwe, zoals de meezingers ‘Tulpen in Amsterdam’, ‘Oh Johnny’ en ‘Aan de Amsterdamse grachten’. Maar Puur Mokum vertolkt ook minder bekende nummers, zoals ‘Leen is alive’, een vrolijke ballade over wat er allemaal niet zou deugen aan Amsterdam of ‘Onder de bomen van het plein’, een melancholisch lied over heimwee naar het Rembrandtplein.

Het in 2002 opgerichte koor telt een twintigtal vrouwelijke en mannelijke leden, onder wie een flink aantal solisten. De liederen worden geregeld tweestemmig gezongen en onze twee begeleidende accordeonisten verhogen de muzikale sfeer. Het geheel staat onder de inspirerende leiding van Richard Vrolijk.

Amsterdam is en blijft een inspiratiebron voor liedjesschrijvers. Dat is de reden dat Puur Mokum telkens weer nieuwe liederen aan zijn repertoire toevoegt en een optreden altijd weer een verrassing is.

Twee keer per jaar hebben we een ledenvergadering waar het reilen en zeilen binnen de vereniging aan bod komt.

Voor informatie over optredens, lid worden en overige zaken kunt u een mail sturen naar info@puurmokum.nl
24-02-2024

Vrijdagmiddag 8 maart van 14 uur tot 16 uur treedt het Puur Mokum op in De Po…

Lees meer >